Publication / Article

דיני עבודה - דוח שכר מגדרי

יולי 22

שלום רב,

 

לאחרונה נכנס לתוקפו תיקון מספר 6 לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד, התשנ"ו 1996 לעניין חובת מעסיקים לפרסם מידע בדבר פערי השכר בין גברים לנשים.

 

התיקון מטיל על מעסיקים גדולים במגזר הפרטי (המעסיקים למעלה מ-518 עובדים) ועל כל המעסיקים הציבוריים, חובת פרסום ומסירת מידע על פערים בשכר בין העובדות לעובדים שלהם. עוד חל התיקון על גופים שאינם גופים פרטיים, ואשר חלה עליהן מלכתחילה חובה לפרסם מידע או לדווח על שכר של עובדים ונושאי משרה מכוח אחד החוקים או התקנות המפורטים להלן:

 

1.חוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985 – סעיף 33 (גופים מתוקצבים / נתמכים);

2.חוק העמותות, התש"ם-1980 – סעיף 36(ב) (כל עמותה באשר היא);

3.תקנות ניירות ערך (דוחות תקופתיים ומיידים), התש"ל-1970 – סעיף 21 (גופים אשר מחויבים לפרסם את שכר נושאי המשרה);

4.כללי תאגידי מים וביוב (דוחות תקופתיים ומיידים), התש"ע-2010 – סעיף 11(5) (חברות למתן שירותי מים ו/או ביוב).

 

נדגיש כי החובה חלה על גופים אלה ללא קשר למספר העובדים המועסקים על ידיהם.

 

ההוראות מחייבות להפיק מדי שנה דוחות (פנימי ופומבי) הכוללים את פירוט השכר הממוצע ואת פערי השכר המגדריים במקום העבודה, בין היתר לפי קבוצות עובדים.

 

עוד נדרש המעסיק למסור לכל עובד פעם בשנה מידע בדבר הקבוצה שהוא משתייך אליה בפילוח העובדים ומהם פערי השכר באחוזים באותה קבוצה.

 

על מעסיק למסור, לפי דרישת העובד, מידע בדבר רמות השכר של העובדים, בפילוח לפי סוגי העובדים, סוגי משרות או סוגי דירוגים, ובלבד שהמעסיק ימנע מגילוי פרטים מזהים של עובדים ופרטים שעל פי הדין אסור למסרם.

 

אנו מביאים לתשומת ליבכם כי מעסיקים נדרשו לפרסם את הדוחות לגבי שנת 2021 ולמסור לעובדים מידע כאמור עד ליום 01.06.2022. נכון להיום, הפרת החוק אינה כרוכה בסנקציה פלילית אולם עלולה להוביל לתביעה אזרחית של העובדים, ארגון עובדים (במידה וקיים) וארגונים לזכויות נשים בגין אי פרסום המידע.

 

מצ"ב לעיונכם קישור להנחיות שגובשו ע"י נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה המבארות את אופן יישום תיקון החוק, דוחות לדוגמא (פנימי ופומבי) וכן הודעה לדוגמא לעובד/ת – לחצו כאן וכאן.

 

ההנחיות כוללות התייחסות לנושאים שונים וביניהם: על מי חל התיקון לחוק, ממתי חלה חובת הדיווח, מהו שכר העובד שיש להציג בדיווח, אופן חישוב השכר הממוצע, זהות העובדים שנתוניהם יוצגו בדוחות, היכן יש לפרסם את הדוחות, האם חובת הדיווח כוללת גם את עובדי הקבלן והעובדים שמצויים בחל"ת ועוד.

 

חשוב לייצר שיח אישי עם העובדים כדי למנוע אי הבנות ואינטריגות ארגוניות. יש ללוות את פרסום הדוחות בהסבר לעובדים ולאפשר לאלו החשים נפגעים לפנות לשיחה עם גורמי הנהלה (כדוגמת מחלקת משאבי אנוש) כדי לברר אם יש סיבה לגיטימית לפער (כדוגמת פערי ותק).

 

אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בכל מקרה של שאלה. במידת הצורך נוכל לפנות בבקשה לבירור פרטני לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה.

 

בברכה,

 

מישר ושות'